Picdeer logo Browse Instagram content with Picdeer

#ketukketukramadhan

Posts tagged as #ketukketukramadhan on Instagram

55.259 Posts

Tap LOVE 💗💗 dulu kak • • • • • • Tempoyak ikan bilis & petai.. Bahan-bahan: *2 ulas bwg putih *5 ulas bwg merah *Segenggam cili padi Ikan bilis 3 sudu tempoyak (nk letak sekilo pon blh.selera masing2😂) Daun kunyit - hiris(urat tengah daun yg keras tu aku buang) Petai Air Gula, garam & serbuk perasa - tumbuk pakai lesung batu semua bahan tanda *.kalau korg mls sila la pakai blender  Cara-cara: Tumis bahan tumbuk/blend smpai garing & Masukkan ikan bilis.. dah sebati baru masukkan tempoyak & 1 cawan air.. kacau sampai agak2 masak & pekat.. masukkan gula,garam & serbuk perasa.  Agak-agak dah pekat ikut citarasa masing-masing baru masukkan petai & hirisan daun kunyit.. nak basah-basah sikit tambah la air sikit.jgn ko letak air 1 baldi pulak.jadi sup nanti. kacau 3-4 kali terus tutup api.  Jgn lame2 ko mengacau smpai sejam pulak ye,petai kalau masak sgt rase dh x sedap.. ok,SIAP!! Boleh melahap dah dengan nasi panas2, ikan pekasam @ ikan gelama masin, kompem gajah lalu pon korg x perasan 😊👍 Kredit : melatiey Carlsz follow 👉 @galleryresepi follow 👉 @galleryresepi  #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya #sayasukamasak #serunding
#repost @_dapur.umi_ Made by @Image.Downloader · · · · Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya  Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉  @simpleresepi  Tag Teman2 Ye  Semalam kawan bawa, hari  ni saya beli pisang terus buat. Suka dessert ni. Pisang berkuah kastard.nama betulnya tak reti. Yg atas versi pisang goreng, yang bawah versi pisang grill  resepi pisang berkuah kastard  pisang berangan (yang sedang masak) 1 biji telur (pukul dengan garpu) celup pisang dengan telur, goreng dlm minyak penuh, angkat atas kertas tisu serap minyak  sos kastard 1 tin susu cair 200ml air 100g gula (kurangkan sampai 40g pun ok) 1 tsp vanila 3 biji telur  1 tbsp kastard +2 tbsp air (kacau rata)  Whisk telur , vanila dan gula dalam mangkuk . dalam periuk masak susu cair dan air, Masukkan campuran telur tadi. kacau sehingga didih. Last sekali masukkan campuran kastard dan kacau sehingga pekat sedikit. Kalau suka lagi pekat, tambahkan kastard. saya suka cair. Sejukkan sos dalam peti ais.  Susun pisang atas rau, biarkan sejuk dulu. nanti sos dah sejuk curah , siram atas pisang. biarkan dessert ni sejuk sejam dalam peti ais, lagi kuah pekat dan sedap.Nak hias dengan hirisan badam panggang pun bole  Kalau yang jaga badan, tak nak pisang digoreng, grill atas grill pan, sapu butter sikit.  sos kastard x perlu manis, sebab nanti kemanisan dari air pisang tu akan bertambah manis  Kreditlynn hassan  LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM  Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan
nak lagi resepi, boleh follow @resepieinaazman . Mi Gulung 😍😍😍 Kuah (Untuk 2-3 orang makan): Mi kuning Daun sup Telur -2 biji Bawang besar setengah biji ayam/daging/sotong/udang Cili padi-4 batang Bawang merah- 3biji Bawang putih- 2 biji Sos tiram/sos seafood-2 sudu besar Sos ikan-1 sudu makan Garam- 1 sudu kecil (takletak pun takpa sebab sos ikan dah masin) Air- 2 cawan  Tepung jagung- 1sudu (bancuh air sikit untuk pekatkan kuah) Stock daging (setengah cube,taknak letak pun takpe) Sayur (lobak merah/kubis bunga@kubis/cellery)-ikut selera masing nak banyak mana asakan makan sayur tu 😝 Bawang goreng  Cara-cara:  1.Blend bawang merah,putih,cili padi 2. Panaskan kuali letak minyak masak sikit, tumiskan bahan blend 3. Masukkan bahan mentah ayam/daging/udang/sotong  4. Dah naik bau bahan tumis tu, masukkan sos tiram @ sos seafood 5. Masukkan air,sos ikan,garam 6. Masukkan sayur 7. Masukkan bancuhan tepung jagung, Siap! 8. Cuba rasa ok ke tak? 😂 kalau tak ok tambah la apa rasa yang takcukup  Bahan mi gulung:  1. Celur mi kuning. 2. Pecahkan sebiji telur pukul sekali dengan daun bawang (cincang) dan bawang besar (potong dadu) agak2 banyak mana. 3.panas kan minyak sikit atas pan, bancuhan telur tadi buat macam telur dadar, susun mi memanjang kemudian gulungkan. 4. Dah siap, letak atas pinggan kemudian curahkan kuah, tabur sedikit bawang goreng.  Kredit: Nadia Soulmo's . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan  Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454
Resepi apam mekar  450 g self raising fluor* 2 sdk sebuk penaik=baking powder *. (*ayak)  2 biji telur 350 g gula kastor 400 g air sejuk 15 g sp atau ovalet 1/2 sdk esen vanila 2 sdk jus limau nipis  Pewarna ikut suka  1-Satu kan semua bahan kecuali jus limau nipis 2-Pukul denga menguna kelajuan redah selama 1 minit 3-Kemudian mengguna kelajuan tinggi selama 10 minit 4-tukar kelajuan yg redah masukkan jus limau pukul selama 3minit siap.. 5-bahagi untuk letak Pewarna (ikut suka, jangan letak banyak sangat ye)  Masuk adunan dlm acuan hingga penuh Kukus selama 10 minit dengan api kecil *Pasti air betul2 mendidih sebelum dikukus Selamat mencuba  Kredit:TYS Sweet TH  LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan
Semalam kawan bawa, hari  ni saya beli pisang terus buat. Suka dessert ni. Pisang berkuah kastard.nama betulnya tak reti. Yg atas versi pisang goreng, yang bawah versi pisang grill  Resepi pisang berkuah kastard  pisang berangan (yang sedang masak) 1 biji telur (pukul dengan garpu) celup pisang dengan telur, goreng dlm minyak penuh, angkat atas kertas tisu serap minyak  Sos kastard 1 tin susu cair 200ml air 100g gula (kurangkan sampai 40g pun ok) 1 tsp vanila 3 biji telur  1 tbsp kastard +2 tbsp air (kacau rata)  Whisk telur , vanila dan gula dalam mangkuk . dalam periuk masak susu cair dan air, Masukkan campuran telur tadi. kacau sehingga didih. Last sekali masukkan campuran kastard dan kacau sehingga pekat sedikit. Kalau suka lagi pekat, tambahkan kastard. saya suka cair. Sejukkan sos dalam peti ais.  Susun pisang atas rau, biarkan sejuk dulu. nanti sos dah sejuk curah , siram atas pisang. biarkan dessert ni sejuk sejam dalam peti ais, lagi kuah pekat dan sedap.Nak hias dengan hirisan badam panggang pun bole  Kalau yang jaga badan, tak nak pisang digoreng, grill atas grill pan, sapu butter sikit.  sos kastard x perlu manis, sebab nanti kemanisan dari air pisang tu akan bertambah manis  Kredit:lynn hassan  LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan
Resepi Nasi Ayam Hainan  Simple je.. .  Bahan-bahan:- Nasi Ayam (10 Orang Makan) 4 Cawan Beras Wangi/Biasa 4 Cawan air 4/5 Paha Ayam 1 bawang besar holland (Potong 4) 2 kiub ayam maggi 3 inci halia (Potong halus) 2 sudu sos tiram 1 tangkai daun bawang  1. Campur semua, letak ayam, bawang, daun bawang d atas sekali. 2. Masak dengan api perlahan 25 minit atau sehingga nasi masak. Tutup kuali/periuk dengan penutup kuali naa.. 3. Ayam boleh goreng utk bagi garing kulit atau biarkan stim dan boleh potong ikut suka. ============== Taugeh/ Sayur 4 ulas bawang putih 2 sudu sos tiram 2 sudu minyak  1. Bawang putih potong dadu, goreng dengan minyak. 2. Masukkan sos tiram, goreng sekejap. 3. Masukkan sayur🤣  Hehe selamat mencubaaa.. terima kasih like 😆🥳 Resepi ni tak perlu garam atau gula ya.  credit : Nadiah Halim‎  LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM  Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan
BABYFOOD IZLIYAH KITCHEN, PENYELAMAT MOMMY! .  Mommy kalau terlewat, pagi-pagi bagi bekal apa dekat pengasuh, ya?  Macam mommy ni dia stanby siap instant brown rice dengan serbuk ayam & bilis. Kalau terlewat bangun boleh bekalkan jer serbuk beras mudah ni dekat pengasuh. Cepat dan Mudah disediakan! 🤗  Kan senang macam tu. Nak makan nanti cuma perlu tambah air panas jer. . Kenapa perlu bersusah, kalau ada yg mudah.. Kaannn?? . . .  #babyfood #homemade #organicfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi #biskutbudak #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #izliyahkitchen #biskutbayimalaysia #oatcereal #ricecereal #brownricecereal #barleycereal #jomamalmakananyangsihat #makanansihat #infosihat #agentperlis #ikperlis #izliyahkitchenperlis #perlis  #ketukketukramadhan #ketukketukramadan #healthycereal #agentwanted
- IDEA BREAKFAST SIHAT Jom buat utk breakfast esok. TERUS SAVE masuk gallery ya ❤ . Roti purple whole grain. Makan dengan telur rebus atau telur separuh masak. Letak sikit lada hitam. Nyummy.. Sedapnya. . Roti purple ni ada info yg saya terima, pihak @gardenia_kl restock hanya pada hari Ahad dan Selasa.  #06321aafc #gemokisawesome #tipskurus#sayamasak #eatcleanmalaysia #ketukketukramadhan #jalanjalancarimakantv3 #teamafyusof #cariakudisyurga #dietatkinsmalaysia#nakkurus #bawalchiffon#menusihat #instafamous #bajurayamalaysia #jomdiet #gemukkuruscantik #perutkempis #resepisihat#meletop #programdiet #pujaanhatikandaraya ja#curicuricinta #ame2019 #jangankecamsaya  #programdiet #menusedap #supplementkurusmurah
Haa meh Tokmi nak share sket. . . Kebanyakkan orang yang ambil dari Tokmi ni mereka buat jenama sendiri dan jual balik dengan harga yang lagi tinggi . . Ada yang jual melalui bisnes online. Ada yang letak di kedai². Tapi alhamdulillah semakin mendapat sambutan mereka kata. Dalam sebulan tu mesti ada yang repeat order. Tak boleh move on katanya dengan rasa kesedapan serunding dari KAMPUNG LAUT 😍 . . Ada yang minat nak berniaga tak? Tokmi tak ambil yuran pendaftaran pun. Tak ada pun yuran keahlian ke, yuran bulanan ke, segala jenis wang pendahuluan untuk jadi ejen tak perlu pun . . Siapa yang berminat nak berniaga bagitahu je Tokmi. Tapi pengambilan terhad ya. Untuk yang nak ambil secara borong kena inform Tokmi lebih awal ya. Sebab Tokmi nak kena prepare stok serunding dulu 😊 . . Berminat nak order?? Whatsapp 📱: 013-265.6369 📱: 019-675.7268 . . Ataupun nak lagi senang, tekan je link whatsapp di bio profile . . . . . . #serunding #serundingtokmi #serundingkelantan #serundingasli #serundingmurah #serundingkampunglaut #serundingkglaut  #ramadhan #ketukketukramadhan #makanansahur #serundingmalaysia #sayajualmurah #makanansedap #gerentisedap #serundinghalal #makananhalal #serundingdaging #serundingayam #serundingikan #sayajualserunding #serundingdagingtempatan #serundingpuasa #serundingraya #ketupatraya #ketupatserunding #ketupat
MEGA SALE  SURI PEPLUM EXCLUSIVE  HARGA : RM50 rm 10 sm / rm 15 ss  NORMAL PRICE RM55  Ukuran baju Bahu 16 Dada 40 Ketiak 20 Labuh lengan 21 Labuh  27  ukuran kain Pinggang full 30 Punggung 40 Labuh 40  Material *Moss Crepe*  WHATSAPP 0139412311  #begmurahcantik #beglawa #barangbaik #tijmkb #terapiinstagram #slingbagmalaysia #bagpackmurahmalaysia #malaysiaonlineshop #onlineshopping #begmurahmurah #backpackmurahmalaysia #murahshop #ketukketukramadhan #moodrepublik #handbagmalaysia #ramadhan #murah #begcantik #bazaronline #bazarmalaysia #raya2019 #begberkualiti #malaysia #malaysian #bazaarpaknil #sayajual #sayajualmurah #like4likes #likeforlikes
PROMO  Kebaya Batik  Hrga : rm35 Pos 10sm/15ss  Material cotton spandex  Free size  Ukuran baju (inci) Bahu 16 Dada 40 Ketiak 18 Lengan 21 Labuh 26  Ukuran kain (inci) Pinggang half getah 30 Punggung 40 Labuh 41  Other : • v neck • kain mermaid cutting  WHATSAPP 0139412311  #begmurahcantik #beglawa #barangbaik #tijmkb #terapiinstagram #slingbagmalaysia #bagpackmurahmalaysia #malaysiaonlineshop #onlineshopping #begmurahmurah #backpackmurahmalaysia #murahshop #ketukketukramadhan #moodrepublik #handbagmalaysia #ramadhan #murah #begcantik #bazaronline #bazarmalaysia #raya2019 #begberkualiti #malaysia #malaysian #bazaarpaknil #sayajual #sayajualmurah #like4likes #likeforlikes
PROMO  Kebaya Batik  Hrga : rm35 Pos 10sm/15ss  Material cotton spandex  Free size  Ukuran baju (inci) Bahu 16 Dada 40 Ketiak 18 Lengan 21 Labuh 26  Ukuran kain (inci) Pinggang half getah 30 Punggung 40 Labuh 41  Other : • v neck • kain mermaid cutting  WHATSAPP 0139412311  #begmurahcantik #beglawa #barangbaik #tijmkb #terapiinstagram #slingbagmalaysia #bagpackmurahmalaysia #malaysiaonlineshop #onlineshopping #begmurahmurah #backpackmurahmalaysia #murahshop #ketukketukramadhan #moodrepublik #handbagmalaysia #ramadhan #murah #begcantik #bazaronline #bazarmalaysia #raya2019 #begberkualiti #malaysia #malaysian #bazaarpaknil #sayajual #sayajualmurah #like4likes #likeforlikes
PRINTED KURUNG KEDAH VIRAL SET  Harga: rm55 Pos rm10sm/rm15ss  MATERIAL: COTTON CREPE  FREE SIZE (FIT TILL XL) .. MEASUREMENT (INCH) ... TOP SHOULDER 17" BUST 42" ARMPIT 18" SLEEVE 20" LENGTH 25"  SKIRT WAIST 30"  HIP 52" LENGTH 38"  WHATSAPP 0139412311  #begmurahcantik #beglawa #barangbaik #tijmkb #terapiinstagram #slingbagmalaysia #bagpackmurahmalaysia #malaysiaonlineshop #onlineshopping #begmurahmurah #backpackmurahmalaysia #murahshop #ketukketukramadhan #moodrepublik #handbagmalaysia #ramadhan #murah #begcantik #bazaronline #bazarmalaysia #raya2019 #begberkualiti #malaysia #malaysian #bazaarpaknil #sayajual #sayajualmurah #like4likes #likeforlikes
PRINTED KURUNG KEDAH VIRAL SET  Harga: rm55 Pos rm10sm/rm15ss  MATERIAL: COTTON CREPE  FREE SIZE (FIT TILL XL) .. MEASUREMENT (INCH) ... TOP SHOULDER 17" BUST 42" ARMPIT 18" SLEEVE 20" LENGTH 25"  SKIRT WAIST 30"  HIP 52" LENGTH 38"  WHATSAPP 0139412311  #begmurahcantik #beglawa #barangbaik #tijmkb #terapiinstagram #slingbagmalaysia #bagpackmurahmalaysia #malaysiaonlineshop #onlineshopping #begmurahmurah #backpackmurahmalaysia #murahshop #ketukketukramadhan #moodrepublik #handbagmalaysia #ramadhan #murah #begcantik #bazaronline #bazarmalaysia #raya2019 #begberkualiti #malaysia #malaysian #bazaarpaknil #sayajual #sayajualmurah #like4likes #likeforlikes
PRINTED KURUNG KEDAH VIRAL SET  Harga: rm55 Pos rm10sm/rm15ss  MATERIAL: COTTON CREPE  FREE SIZE (FIT TILL XL) .. MEASUREMENT (INCH) ... TOP SHOULDER 17" BUST 42" ARMPIT 18" SLEEVE 20" LENGTH 25"  SKIRT WAIST 30"  HIP 52" LENGTH 38"  WHATSAPP 0139412311  #begmurahcantik #beglawa #barangbaik #tijmkb #terapiinstagram #slingbagmalaysia #bagpackmurahmalaysia #malaysiaonlineshop #onlineshopping #begmurahmurah #backpackmurahmalaysia #murahshop #ketukketukramadhan #moodrepublik #handbagmalaysia #ramadhan #murah #begcantik #bazaronline #bazarmalaysia #raya2019 #begberkualiti #malaysia #malaysian #bazaarpaknil #sayajual #sayajualmurah #like4likes #likeforlikes

Loading